Gizliliğiniz Tehlikede Olabilir! WhatsApp’ın Bilgi Paylaşımını Engelleyin!

0
527

Facebook iki yıl önce, WhatsApp’ı bünyesine kattığında kullanıcı gizliliği konusunda bazı endişeleri de beraberinde getirdi. WhatsApp son zamanlarda duyurduğu gizlilik politikası ile ilgili bir güncelleme, WhatsApp ve Facebook hesapları arasında endişe verici bir bağlantıyı ortaya çıkardı.

WhatsApp tarafından yapılan açıklamada Facebook ve WhatsApp arasındaki veri paylaşmının kullanıcılar için ne anlama geldiği belirtiliyor:

“Facebook ile daha koordineli çalışarak, insanların ne sıklıkla servislerimizi kullandığı gibi temel bazı metrikleri takip edebileceğiz ve WhatsApp’ta spam (istenmeyen) mesajlarla daha iyi savaşabileceğiz. Telefon numaranızı Facebook sistemiyle bağlarsanız ve bir Facebook hesabınız varsa, Facebook size daha doğru arkadaş önerilerinde bulunabilir ve sizinle daha alakalı reklamlar gösterebilir.”

Bu duyuruda kabul ettiğiniz bilgi paylaşımını engelleyebileceğiniz bilgisi yer almıyor. Ancak WhatsApp’ın Sıkça Sorulan Sorular sayfasında ayrı bir belge olarak bilgi paylaşımını engelleyebilme yöntemleri açıklanıyor. Buna ek olarak güncellenen yasal bilgilerde bununla ilgili kısa bir bilgi yer almakta:

“Eğer mevcut bir kullanıcıysanız, Facebook reklam ve ürünleriyle ilgili deneyiminizin iyileştirilmesi amacıyla WhatsApp hesap bilgilerinizin Facebook’la paylaşılmamasını seçebilirsiniz. Güncellenmiş Koşullar ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olan mevcut kullanıcılarımızın, Ayarlar > Hesap’a giderek seçim yapmak için ek olarak 30 günleri vardır.”

Yeni Hizmet Koşulları’nı ve Gizlilik Politikası’nı henüz kabul etmediyseniz, WhatsApp’ı açtığınızda karşınıza yeni değişikliklerden bahsedilen bir yazı çıkacaktır, “okuyun” bağlantısına tıklayın. Sayfanın aşağısında WhatsApp hesap bilgilerinin Facebook ile paylaşılması varsayılan olarak işaretlidir, kutucuğun işaretini kaldırın.

WhatsApp Bilgi Paylaşımı - 1

Hizmet Koşulları’nı ve Gizlilik Politikası’nı kabul ettiyseniz, WhatsApp’ta Ayarlar -> Hesap -> Hesap bilgimi paylaş seçeneğinin işaretini kaldırın.

WhatsApp Bilgi Paylaşımı - 2

“Facebook’un daha iyi reklam ve ürün deneyimi” seçeneğini kaldırdığınızda bile Facebook-Whatsapp arasındaki bağlantıyı tamamen kesemeyeceğinizi belirtelim.

“Facebook şirketler ailesi bu bilgiyi altyapı ve teslimat sistemlerini geliştirmek, servislerimizin veya onların servislerinin nasıl kullanıldığını anlamak, sistemi güvenli kılmak ve spam, taciz ve ihlal etme aktiviteleriyle savaşmak için yine de alacak ve kullanacaktır.”

Bu değişiklikler, Avrupa ve İngiliz gizlilik komisyonları tarafından incelenmiş ve değişiklikler için sert eleştiriler yapılmıştır. Bununla birlikte kullanıcı iznine dayalı bir seçenek olması gerektiği belirtilmiştir.

WhatsApp’ın yapmış olduğu bu değişiklikler hakkında siz ne düşünüyorsunuz?